Pietendiscussie ouder dan ons lief is?

Tja… In het blad Storm, een Nazi-uitgave met het oog op de opvoeding van de Nederlandsche jeugd, verscheen op 18 augustus 1944 het bijgaande artikel, inclusief de opvallende zwarte-pieten-afbeelding (een Duits biermerk). Wie nu nog langer volhoudt dat Zwarte Piet bij onze cultuur en bij een “kinderfeestje” hoort die is -vrees ik- te kort van memorie. Wie dit artikel op zich laat inwerken (verwonder je over de mate van “eigenrichting” van de schrijver) begint toch bedenkelijk te kijken wanneer bijvoorbeeld wegen worden geblokkeerd… De hele discussie zit met huid en haar vast aan onze vaderlandse geschiedenis. En die is er nu eenmaal één van racisme tot op het bot. Wie dat niet waar wil hebben is wellicht wat te laat geboren. We hebben het ermee te doen. En wat mij betreft zingen we een toontje lager wanneer er mensen onder ons zijn die zich gekwetst voelen door onze feestjes, en bijbehorende normen en waarden… Huiver bijvoorbeeld voor zinnen als: …gemengde huwelijken (van een “fris” (!) Hollands meisje met een “volbloed buitenlander”) druisen regelrecht in tegen de bedoelingen van God, die de rassen schiep en verschillen creëerde tussen de mensen.

Share This!