“Ik stem géén PVV”

Ik kom weleens mensen tegen die iets hebben tegen christenen en tegen christendom. Je snapt het niet, maar het gebéurt!
 
Ikzelf ben een gelovige. Ik voel me er goed bij. Zoals onze burgemeester, Bert Middel, zeker weet dat God niet bestaat, zo weet ik zeker van wel.
 
Hoe werkt dat? Volgens mij is het gewoon een keuze en bij die keuze zoek je vervolgens allerlei argumenten. Omgekeerd werkt niet, hoe vroom de praatjes ook zijn mogen die vrome mensen ophangen. Argumenten brachten diegene niet tot geloof. Het is andersom.
 
En ik ben blij met mijn keuze. Ben ik dan niet bang dat ik me vergis? Nee hoor. Want als ik me niet vergis dan bestaat God en dan kom ik na mijn dood in de hemel. Weliswaar met iedereen, want de God waar ik in geloof laat veel meer mensen toe tot zijn hemel dan de christelijke kerk wil doen geloven. Maar ik vind dat helemáál niet erg. Zelfs wel geinig om daar ook nog eens radio te maken met Petra Kramer Haha, Walhalla-radio!
 
Goed, maar nu even wat serieuzer. Bestaat er niet het risico dat ik me vergís, en dat er dus niks is? Ja, dat risico bestaat. Maar dan merk ik er ook niks van. Hoe kan je iets merken van wat er niet is? Dan ga ik dood en dat was het dan. Ik heb me vergist, maar dat is niet erg. Dan heb ik immers nergens last van?
 
Maar nu omgekeerd. Bestaat er voor degene die zeker weet dat God niet bestaat niet óók zo’n risico? Jazeker! Maar dat is het risico dat er niet gebeurt wat hij of zij gelooft: je gaat dood en het blijkt nog lang niet afgelopen! Het feest gaat dan pas goed beginnen! Ook niet zó erg, uiteraard, maar je hebt wel je hele leven geleefd met een vooruitzicht van: niks. Dat er niks zou zijn namelijk en dat dat ook niet zo nodig zou hóeven voor jou, En nou is het er tóch… ai.
 
Waarom vertel ik u dit, in verkiezingstijd? Omdat ik niet begrijpen kan, met de beste wil van de wereld niet, dat er christenen zijn die binnen het CDA samen willen werken met de VVD en de PVV. Kijk, daar kun je tegen zijn, okay. Maar bij mij gaat het een stap verder: ik begríjp het niet. Hoe kán zoiets? Hoe kun je Jezus serieus willen nemen en ondertussen pacten en concordaten sluiten met deze politieke partijen?
 
Nu ga ik er voor het gemak even van uit dat als iemand zich naar Jezus Christus nóemt, en dat doe je als je zegt een Christen te zijn, dat je dan degene wiens naam je overneemt ook serieus neemt. Je haalt je naamgever toch niet al te makkelijk door het slijk?
 
Maar nu het punt: als Jezus één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dit: van dat eeuwige wel-of-niet-in-de-hemel-komen hoeft niemand een punt te maken, want dat is geen enkel punt. Om die reden mag men geloven wat men wil. Wie daar een punt van maakt doet dat als afleidingsmanoeuvre. Bij wijze van alibi.
 
Wat is dan wel het punt? Niet het leven ná de dood maar dat ervóór. En over het leven vóór de dood heeft Jezus zo het één en ander gezegd. En hoe zou het zijn wanneer we ervan uit zouden gaan dat Jezus méénde wat hij zei?
 
Zal ik één pregnant voorbeeld noemen?
 
Op een dag ging Jezus met zijn leerlingen tegenover de tempel zitten en tegenover de offerkist. Dat “tegenover” vertelt de bijbel niet voor niks zo. De offerkist staat symbool voor het religieuze systeem van het afhandig maken van geld. Allerlei mensen gooiden geld in die offerkist. Rijken konden zo makkelijk goede sier maken en dat is niet onprettig. Maar er kwam ook een weduwe. Weduwen staan in de bijbel voor de totaal rechteloze, die nergens meer een beroep op kan doen. Wat voor een wees gold in die dagen gold ook voor een weduwe. Zij was arm maar zij wierp er ook een paar munten in. Het waren echter de laatste muntjes die zij had. Haar hele leven offerde ze op. Kijk, zegt Jezus dan: kijk wat er gebéurt. Nu zie je met eigen ogen hoe de armen worden uitgeknepen tot op het bot, tot en met hun laatste cent. Ik ben ervan overtuigd dat van deze tempel, deze godsdienstige uitbuiterij, geen steen op de ander gelaten moet worden. Dit moet met de grond worden gelijkgemaakt, deze religieuze afperserij, anders komt er geen sodemieter van ons allemaal terecht.
 
Ik kan deze voorbeelden met talloze andere aanvullen. Jezus had ernstig bezwaar tegen diefstal, en zéker tegen godsdienstige diefstal, en helemáál tegen godsdienstige diefstal waarbij de rijken goede sier weten te maken terwijl de armen worden afgeperst en uitgekleed. Dan werd hij witheet. Maar dat was geen vrome maagdelijkheid maar withete woede.
 
Hoe kan het nu dat het CDA er geen been in ziet, sterker nog, zelfs heil, om in Jezus’ naam het mes te zetten -samen met de VVD en de PVV- in voorzieningen voor mensen die het moeilijk hebben? Zoals onderwijs aan kinderen met problemen, of aan kinderen in de derde wereld? Onbegrijpelijk.
 
Er circuleren nu op twitter lijstjes met namen van mensen die zeggen: ik stem géén PVV. Dat is mooi. Maar als je dan wél zou stemmen op het CDA of de VVD, dan zijn de weduwen en wezen in onze samenleving er helaas even beroerd aan toe. Hou hun uitbuiting tegen door een eerste kamer mogelijk te maken die er -hopelijk- een stokje voor kan steken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.