Verduveld nog an toetje!

Da’s nou ook wat! Krijg je vanaf de dertiende van deze maand bij je toetje een muntje! Kassa van de C1000 (zie: www.dungan.nl ). Maar dat muntje van Kilp, of van Hopsja, vrolijke namen voor de Dungans, is toch echt geen kattenpis. Het is een obscuur project van deze de-weg-kwijt-zijnde winkelketen om kinderen in aanraking te brengen met de duivel. Die zit namelijk weer in de hopjesvla. Satan himself in de rechtsdraaiende yoghurt. Althans: er zijn verontrusten die mij er -goedbedoeld, dat wel- over mailen.

Ik hoorde afgelopen zondag op een feestje dat het met C1000 erg slecht gaat. Dat wil ik wel geloven. Als je je uitlevert aan zulke occulte praktijken kan het niet meer goed komen met de nering.

Het valt me op dat soms, plotseling, christenen de duivel perfect weten aan te wijzen. Zat het kreng ook niet in Tinky Winky, met dat verdachte kleurtje van hem en zijn handtasje? Met wat fantasie kon je in de antenne op zijn kop een omgekeerde roze driehoek zien. Nou goed, met véél fantasie dan.

Wat hebben wij senioren vroeger onze dominee toch steeds maar weer elpees van The Beatles, of van Electric Lighting Orchestra, achterstevoren horen draaien om dan zo mogelijk de stem van de duivel te kunnen waarnemen in de popmuziek. Die de dominee verachtte, zoveel werd mij wel duidelijk destijds. Niet handig van Lucifer, want wie draait nou een plaat achterstevoren? Je moet je piek-up ervoor mollen, en dat doe je niet graag. Zo maak je dus jezelf wel monddood, als Beêlzebub door achterstevoren in de groeve te gaan liggen.

Christenvaders en -moeders gaan nu de winkelketen C1000 moedig mijden. Sommige filialen hebben uit angst voor represailles reeds de actie afgeblazen. Gaan weer over op de oude vertrouwde K.E.S-zegels. Of die van Animo.

Ondertussen vind ik het wel flauwekul. Angsthazerij lijkt me namelijk niet het goede antwoord tegen occulte zaken. Ik zal kinderen altijd afraden om te gaan glaasjedraaien, tafels te laten dansen, of geesten van overledenen te gaan oproepen. Je moet die wereld een beetje met rust laten, denk ik. Voor je eigen rust dan, welteverstaan.

Maar of de duivel in de pindakaas zit om zich via een kassa-muntje in jouw boodschappentas te nestelen en te laten meevoeren teneinde zo je kinderen te kunnen bezetten … ik weet het niet.

Ik vind Beursplein 5 op dat punt eerder een plek om uiterst behoedzaam mee om te gaan. Maar meer in het algemeen zou ik willen zeggen: wie werkelijk op Jezus vertrouwt, die is niet bang voor de duvel en zijn ouwe moer!

Breng dát op kinderen over, lieve ouders. Niet zo bang zijn. Een actie om C1000 angstig te mijden is daartoe het volstrekt verkeerde signaal. Net zo verkeerd, of misschien nog wel meer verkeerd, dan het plotseling doen van veel meer boodschappen dan je nodig hebt alleen vanwege dit soort commerciële acties, waar tegenwoordig elke grootgrutter in grossiert.

Blijf nuchter. En een beetje realistisch. De bijbel raadt aan om listig te zijn als slangen en argeloos als duiven. Dat laatste is soms beter. En zeker aangenamer. En in hoge mate aan te raden voor kerkmensen van vandaag, waar ik van hou, maar ook voor mensen die zelf kunnen geloven en geen kerk nodig hebben, en ook hen vind ik zeer de moeite waard .

En eet niet teveel pindakaas, want daar word je dik van.

Ik kan het weten.

(door technische mankementen werd deze column helaas niet uitgezonden…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.