“Here comes… the Foreskinman!”

Weleens van Foreskin Man gehoord? De Voorhuidman?

Er is een strip in Amerika in de handel onder die naam. Een verhaal. Een tijdschrift.

Als je -als kind- je bedreigd voelt door de “moheel”, de joodse besnijder, die bij jongetjes op jonge leeftijd de voorhuid verwijdert, dan roep de je Voorhuidman te hulp, een Superman-achtige figuur die je dan komt redden uit de klauwen van een over jou heen gebogen godsdienstig monster, met een steevast bot en roestig keukenmes in de aanslag. Schuim om zijn mond. Een Jood.

Voorzover er iets grappig is aan deze godsdienstige kwestie is het dat zo’n strip in Amerika een “Comic” wordt genoemd. Verder is het tamelijk deprimerend om te zien hoe zoiets niet alleen getekend wordt, maar ook gedrukt én verkocht.

Is het dan niet verschrikkelijk, die Joodse verminking aan onschuldige kindertjes, -pardon, jongetjes? Moeten die verminkingspraktijken niet worden stopgezet, desnoods met meer of minder geweld?

Of het typisch joods is, weet ik niet. De meeste besnijdenissen in de wereld worden gedaan op niet-joodse gronden. Er zijn meer godsdiensten die het fenomeen kennen.

Maar ook de in Amerika zo welig tierende porno-industrie kent uitsluitend besnedenen die los gaan op opgevulde en opgespoten typen, waarvan sommigen een blos van verlangen op de wangen krijgen. Maar een vriend van mij die chirurg is in Nij Smellinghe noemt het regelrecht verminking. Vooral als ze wat ouder worden, zegt hij. Dan weet je niet wat je ziet.

Goed, maar daar komt bij dat het niet typisch joods is om jongens te besnijden. Lang voordat er ook maar iets van Jodendom bestond werd er al besneden. Het typisch joodse is de betekenis die eraan wordt gegeven. Niet dat God de schepping wat slordig in elkaar geflanst zou hebben en dat er een velletje teveel zou hangen hier of daar dat je eraf moet maaien, maar de nieuwe betekenis in de bijbel, gegeven aan een heel oud en al lang bestaand gebruik is dat de man moet beseffen dat hij niet met zijn pik de wereld moet willen regeren. Sorry Heren, ik kan het niet helpen.

En als het u niet aanstaat, zoek een dominee die het ook niet aanstaat, want die kan het waarschijnlijk wel zó uitleggen dat u er geen last meer van heeft en weer vrijuit kunt denken dat u met uw fallus geschiedenis kunt maken.

Alleen al het feit dat mannen dat wat ze produceren, dat beetje prut, “zaad” zijn gaan noemen lijkt mij overmoed. Zonder eitje is dat zwemmende hoopje wanhoop namelijk helemaal niets. Pas als het bevruchte eitje in het bedje van de baarmoeder afdaalt, zou je kunnen spreken van een “zaad” dat gezaaid wordt.

Het is echt nodig, en daar gaat het verhaal van Israël over, dat in een wereld waar kinderen worden geboren als konijnen om in veel gevallen te sterven als ratten, er een volk is waar men -ook godsdienstig- beseft dat de geboorten uiterst moeizaam verlopen Omdat de man besneden is, niet alleen aan zijn voorhuid, maar daarmee ook in zijn masculiene mind. En omdat de vrouwen die van betekenis zijn in dat verhaal vaak een toegesloten schoot hebben, zoals dat dan wordt genoemd.

Een verhaal dus over het feit dat kinderen het verdienen om vanuit het hart geboren te worden en de baarmoeder niet beslissend te laten zijn. En de penis al helemaal niet.

Maar nogmaals -wanneer u als man niet tegen zoveel bijbelse kritiek op masculiene machtsuitoefening kunt- troost u: er zijn zat mannen die hetzelfde hebben als u. Dominees ook. En die zullen u weten te bemoedigen en op te beuren met een zeer patriarchale duiding van het geheel.

Ik hoop voor u dan niet dat dat dezelfde lieden zijn -of van dezelfde achtergrond of overtuiging- die hebben bedacht dat het zo grappig is, zo “comic”, dat Bin Laden werd doodgeschoten met kogels die waren ingesmeerd met varkensvet. Expres? Uiteraard! Daar is over nagedacht. Om hem ook nog die tweeënzeventig maagden door de neus te boren bij het neerknallen. “Fuck ‘m!”

Kijk, dat weten we dan weer wel, dat dat zo ligt in die wereld. En dan maken we daar graag gebruik van. Dank u wel. “Want we hebben een potje met vet… al op de tafel gezet. Een potje, potje, potje, potje vèhèhèt, al op de tafel gezet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.